Nederlands Kampioene!

NOOT VOORAF: Cherono is vanaf 3 december 2015 lid van onze vereniging. Jammer dat ze niet het tenue van onze vereniging draagt!

a79194536i0011_320x

Cherono pakt goud in plaats van boeven

SCHOORL

Haar tanden klapperden hevig, haar lichaam rilde onophoudelijk , maar Elizeba Cherono straalde als nooit tevoren. Twee weken nadat de 27-jarige atlete uit Roosendaal haar nieuwe paspoort had mogen ophalen, veroverde ze in een guur en koud Schoorl haar eerste Nederlandse titel. “Dit is een heel goed gevoel”, sprak Chero nadat ze in de finale van het NK 10 kilometer naaste concurrente Jamie van Lieshout het nakijken had gegeven.

In de kop van Noord-Holland pakte de in Kenia geboren en getogen atlete haar eerste goud in een oer-Hollandse titelstrijd. Kou, regen en natte sneeuw geselden de atleten vanaf de start. “Lekker weertje”, riep Chero vol gevoel voor humor na haar opwarmrondje. Als enige stond ze tussen de rillende collega’s met een brede lach aan het vertrek. “Z0 mooi vond ik het om mee te doen.” Volgens vriend en trainer Menno Franken heeft de Hollandse kou geen vat op het humeur van de immer vrolijke Keniaanse.

Waar veel Nederlandse atleten in de winter de wijk nemen naar warmere oorden, bereidde Cherono zich in de Hollandse kwakkelwinter voor op een seizoen dat voor haar als Nederlandse nieuwe deuren opent. “Het EK halve marathon in Amsterdam is mijn grote doel”, zegt de vrouw die aanvankelijk in eigen land politieagente wilde worden en ging lopen om alvast wat aan haar conditie te werken.

Op boeven heeft ze nooit gejaagd. Want op weg naar de politie-academie ontdekte ze haar looptalent. Toen ze zes jaar geleden ook nog eens verliefd werd op Menno Franken uit Sprundel, kreeg haar leven definitief een andere wending. Met het Nederlands paspoort op zak, is ze al verzekerd van een selectie voor het EK en hoopt ze in juni de olympische limiet van 32.00 op de 10 kilometer te lopen.

Gisteren kwam die tijd (12 seconden slechts verwijderd van haar pr) in het hele verhaal niet voor. Ten eerste moet een limiet op de baan worden gelopen en bovendien is Chero in haar opbouw na een kuitblessure en keelontsteking nog lang niet toe aan het lopen van toptijden.

Zo startte ze gistermiddag zonder al te hoge verwachtingen. “Ik was wel fit. Ik wist alleen niet of dat genoeg was om de titel te pakken. Wel heb ik mijn race helemaal afgestemd op de andere Nederlandse meisjes. De buitenlanders heb ik gewoon laten lopen.”

Dat waren er twee, de Zweedse Meraf Bata en de Britse Lily Partridge. “Na zeven kilometer voelde ik me sterk genoeg om te gaan voor de titel”, aldus Chero. Ze versnelde en Jamie van Lieshout moest het antwoord schuldig blijven. Met 34.02 finishte Cherono dik 40 seconden achter overall-winnares Bata. “Toch ben ik tevreden met de tijd. Want het was echt koud, ook al heb ik daar tijdens de wedstrijd geen moment aan gedacht.” Dat besef kwam dus pas na de finish, toen het klappertanden en rillen pas na een kwartiertje stopte en ze voor het eerst in haar leven het Wilhelmus mee mocht zingen. “Dat kende ik al van de inburgeringscursus”, sprak ze stralend.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.