Tom Koetsenruijter werd al drie keer tweede in Roosendaal, tijd dus om nu maar eens te winnen ROOSENDAAL

Tom Koetsenruijter kiest morgen niet voor de halve marathon in zijn Roosendaal, maar voor de tien kilometer. ,,Die is voor mij veel mooier.” ROBERT DANIELS (BNdeStem)

a140737019i0010_max1024x

Het is de ‘Halve van Roosendaal’, maar Tom Koetsenruijter kiest morgen gewoon voor de tien kilometer. En dus niet voor de halve marathon. Niet omdat die te zwaar zou zijn, maar puur vanwege de aantrekkelijkheid van het kortere nummer. ,,De tien kilometer is voor mij veel leuker. Je loopt dan niet door het hele buitengebied, maar alleen door de straten van Roosendaal, waar veel meer publiek staat”, zegt de atleet van de organiserende vereniging THOR. Voor de 23-jarige Koetsenruijter is het morgen letterlijk een thuiswedstrijd. ,,Als je op de tien kilometer als eerste finisht, kom je ook echt alleen aan op de Markt. Bij de halve marathon finish je tussen de langzame lopers van de tien kilometer.” Koetsenruijter groeide op in Roosendaal en als atleet bij THOR. Na zijn middelbare schooltijd verkaste hij voor een jaar naar Amerika waar hij met professionals trainde. Daarna sloot hij zich in Castricum aan bij een team van wat betere lopers. Nu is Koetsenruijter nog geen half jaar terug uit Australië, waar hij een stage van zes maanden afwerkte voor zijn bachelor studie bouwkunde, specialisatie architectuur. Down Under trainde hij natuurlijk wel wat, maar liep hij geen wedstrijden. ,,Ik was bij thuiskomst volledig uit vorm en vijf kilo te zwaar”, aldus Koetsenruijter.

Ondanks dit gegeven reeg hij de zeges aaneen. In maart al won hij de tien kilometer in Oudenbosch, gevolgd door overwinningen in april in Halsteren (tien kilometer) en Oisterwijk (vijftien kilometer). Vorige maand was hij met een recordtijd de snelste in de Cheltenham Run in Stampersgat over vijf kilometer. ,,Tja”, zegt hij, ,,ik heb natuurlijk een heel sterk eindschot. Wanneer ik er in laatste vierhonderd meter nog bij ben, win ik de race meestal wel, ook al ben ik in een mindere vorm.” Ondanks de zeges in de afgelopen maanden wordt het verre van een ‘makkie’ komende zondag in zijn eigen woonplaats. Koetsenruijter: ,,Ik heb nog nooit gewonnen in Roosendaal, maar ben er wel al drie keer tweede geworden. Er verschijnen altijd wel snelle mannen aan de start. Wanneer er Kenianen meelopen, wordt het sowieso lastig. Vorig jaar was het volgens mij Alfred Cherop die mij klopte. Je weet pas bij de start, wanneer je om je heen kijkt, wie je concurrenten zullen zijn.”

Over drie weken loopt Koetsenruijter bij de NK atletiek de vijf kilometer of de vijftienhonderd meter, daar is hij nog niet uit. Halve marathons, races over vijftien, tien of vijf kilometer en de olympische mijl, hij heeft het allemaal in zijn bagage. ,,In de zomer trainen we meer op snelheid, dus dan kun je ook kortere afstanden aan. Richting de wintermaanden wordt het accent verlegd naar de weg, langere afstanden, waardoor een halve marathon weer tot de mogelijkheden gaat behoren”, verklaart hij zijn allroundschap. Zijn toekomst ziet hij echter voornamelijk op de langere afstanden. ,,Wegwedstrijden zijn het allermooiste. De ambiance, de aandacht van de media. Ik wil me daarom meer en meer toe gaan leggen op de wegatletiek. Met als uiteindelijk doel het lopen van marathons. Dat is voor mij een logische stap in mijn sportieve loopbaan.” Een voorproefje hiervoor wordt de marathon van Amsterdam in oktober, waar hij gaat hazen voor zijn goede vriend Edwin de Vries, die daar zijn marathondebuut zal maken. Zijn eigen debuut op de 42,195 meter moet dan in het voorjaar van 2018 volgen. Waar dat zal zijn, weet hij nog niet. ,,Rotterdam is natuurlijk een optie, maar ook een marathon in het buitenland sluit ik niet uit.”

Droom

Zijn droom is om deel te nemen aan een internationaal toernooi. ,,Een EK of WK zou mooi zijn, op de marathon dus.”

Momenteel is de topsport nog goed te combineren met zijn studie. ,,Het is een kwestie van prioriteiten stellen, een goede omgeving voor jezelf realiseren. Je moet je week zo indelen dat je geen trainingen hoeft te missen. Dat lukt nog steeds goed.” ,,Maar”, zo vervolgt hij, ,,straks wanneer ik op zoek zou moeten naar een fulltime job, zal dat moeilijker worden. Dan zou het fijn zijn een werkgever te vinden die zelf affiniteit heeft met de sport. Of een goede sponsor vinden, waardoor je parttime kan werken en genoeg uren over hebt om te trainen.” Erg druk maakt Koetsenruijter zich daar nog niet over. ,,Ach ja, dat is voor de toekomst. Als ik afgestudeerd ben, ga ik nog een Masteropleiding volgen. Dus voorlopig ben ik nog wel even student en kan ik grotendeels zelf mijn tijd indelen.” Terug naar het heden. Koetsenruijter heeft zin in zondag, de verwachte hoge temperaturen deren hem niet. ,,Hoe warmer hoe beter”, zegt hij. ,,Mooi barbecue-weer betekent dat het druk wordt langs het parcours. We lopen ook daadwerkelijk door de wijk waarin ik ben opgegroeid, er zullen daarom veel bekenden langs de weg staan, mooier kan het haast niet.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.