Huub Maas verschalkt ‘Vlaamse Reus’

a73716837i0011_320x

BREDA

De overwinning van Huubke Maas uit Etten-Leur smaakte net zo zoet als het toetje bij zijn kerstdiner de avond ervoor.

De 45-jarige topmaster van THOR kwam na de start van de dertiende TOF-cross vanuit manege Galderzicht wat in het gedrang. Ver voor hem zag hij een knalgeel shirt. Dit tenue behoorde toe aan de als een raket weggesprongen Belg Geert Laurijssen. De 33-jarige hardloper uit Sint-Leenaarts had in de eerste omloop niets te vrezen van Maas en de eveneens naar voren geschoven Jean-Pierre Hoeboer (43) van Sprint.

Bij het ingaan van de laatste lus sloot Maas aan en wist hij de ‘Vlaamse reus’ nog te verschalken. Laurijssen wist dat hij zou worden bijgehaald. “In de voorlaatste ronde zag ik hem in mijn ooghoeken naderen. Mijn rondetijden zijn allen gelijk, maar Maas heeft zijn krachten zo verdeeld dat hij nog overhield voor de slotfase.”

Maas, die graag voor zijn nieuwe loopteam wilde winnen, bevestigde dit. “Klopt, ik had nog wat over, maar dat kwam vooral doordat ik niet direct op volle snelheid in de achtervolging ben gegaan. Dat heb ik juist zeer gelijkmatig gedaan. Hij was wel ver voor me in het begin, maar ik had een mooi richtpunt.”

Op de zesde plaats in het totaalveld stoof Sabine van de Reijt de paardenbak binnen. De Bredase liep ondanks een naar eigen zeggen ‘Bourgondische’ week op hoog tempo over het parcours. Zelfs zo hard dat ze als eerste vrouw ooit onder het half uur over de eindstreep kwam. Haar tijd – 29,22 minuten – was beduidend sneller dan de vorige toptijd van Lesley van Miert (30,06 minuten). “Het was in het begin best eng”, vertelde de op deze wedstrijd debuterende Van de Reijt. “Op die smalle paadjes miste ik direct een bocht en kon nog net wat bomen ontwijken. Daarna kwam ik lekker in mijn ritme en kon ik dat hoge tempo volhouden.”

Spannend was het ruim een minuut later bij de finish van de volgende vrouwen. Ingrid Versteegh (Sprint) leek zeker van het ‘zilver’, maar werd op de lijn nog bijna verrast door een aanstormende Marjon van der Wansem (De Langstraat). Voor beide loopsters werd 30,35 minuten genoteerd.

Lesley Klaassen (beter bekend als Van Miert) werd op de korte cross uitgedaagd door Paul Husslage en toonde haar klasse door in 14,35 minuten de afstand af te leggen. Snelste man werd Michiel van Nispen (Sprint) in een recordtijd van 13,06 minuten. “Valt nog niet tegen voor deze jonge vader van Tobias”, hijgde hij nadat hij met zijn oudste zoon Ole ook nog de Kidsrun had afgelegd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.