De voorpagina van het katern “Roosendaal” (BNdeStem); THOR in het nieuws!

Energie voor sportclubs

‘Ook economische spin-off blijft grotendeels in de regio’ ROOSENDAAL

Sportaccomodaties in de gemeente Roosendaal krijgen samen 1 miljoen om te verduurzamen.

Twintig Roosendaalse sportclubs krijgen samen 1 miljoen euro voor energieprojecten op hun accommodaties. Ze kopen daarvan zonnepanelen, elektrische boilers en led-verlichting op de velden en in de kantines. De gemeente Roosendaal geeft ze dat geld uit het duurzaamheidsfonds. ,,We helpen de clubs met lastenverlichting”, zegt wethouder Toine Theunis. ,,Ze besparen zo samen jaarlijks 60.000 euro op hun energiekosten. Daarnaast krijgen ze 50.000 euro terug op de betaalde ozb.” Hij wijst ook op de vermindering van CO2-uitstoot van 160 ton. Het duurzaamheidsfonds is voor maatregelen met een terugverdientijd van 20 jaar of korter.

Bij de twintig clubs heeft Sportservice Noord-Brabant een energiescan uitgevoerd. Daaruit blijkt per club hoeveel energiekosten bespaard kunnen worden. Voor verschillende accommodaties is een lichtplan gemaakt en een overzicht van de mogelijke maatregelen. Sportservice heeft daar offertes bij aangeleverd. De clubs kunnen zelf een sponsor of relatie vragen de zonnepanelen, elektrische boilers en led-verlichting te leveren en installeren. Anders wordt er een gezocht in de regio. Volgens wethouder Theunis wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale installateurs. ,,Waardoor ook de economische spin-off van dit duurzaamheidsproject grotendeels binnen de regio blijft.” Ook de masten zijn gecontroleerd op de stevigheid zodat duidelijk is of ze led-armaturen kunnen dragen. Bij voetbalclub NSV uit Nispen is daarover twijfel waardoor er een extra meting moet worden uitgevoerd.

Alle maatregelen worden dit jaar gerealiseerd. De clubs moeten hier zelf actie voor ondernemen en zij zijn als eigenaar ook elf verantwoordelijk voor het beheer. Na de sportverenigingen wil Theunis ook buurt- en dorpshuizen helpen met energiebesparende maatregelen. Van de sportclubs krijgt RKVV Roosendaal het grootste bedrag, 156.000 euro voor led-verlichting op de velden. Grote bedragen voor veldverlichting worden ook uitgekeerd aan DVO’60 (44.000 euro), TV Vierhoeven (48.000 euro), Alliance (64.000 euro), BSC (62.000) en TV Roosendaal (65.000 euro). Voor zonnepanelen gaat er 50.000 euro naar Cluzona, 47.000 euro naar Symmachia en 46.000 euro naar Thor. Verder worden veel kleinere bedragen uitgekeerd.

 

Thor goed voorbeeld provincie

ROOSENDAAL

Atletiekvereniging Thor wordt in een promotiefilm van de provincie Brabant gebruikt als goed voorbeeld van een sportvereniging die investeert in duurzaamheid. De club investeerde zelf 70.000 euro en krijgt dat geld bijna in zijn geheel terug in de vorm van subsidies van Rijk en gemeente Roosendaal. ,,Het geld van de ledencertificaten hebben we nu gebruikt voor de bouw van een nieuwe tribune”, zegt voorzitter Johan Henken van Thor. De provincie wil voor de zomer vijftig sportaccommodaties verduurzamen. Bij de clubs wordt een quick scan gehouden die de mogelijkheden voor energiebesparing in beeld moet brengen. Henken: ,,Tijdens onze verbouwing en de aanleg van de atletiekbaan hebben we ruim 135 zonnepanelen op de daken gelegd. Op het dak liggen ook vier zonnecellen voor de warmwatervoorziening en in de kantine hebben we alle gloeilampen vervangen door led-verlichting.” Van een landelijke subsidieregeling krijgt Thor 19.000 euro. Van de gemeente komt 46.000 euro.

a125721449i0006_320xa125723131i0004_320x

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.