Chero blij met zilver NK in witte wereld (BNdeStem)

a126099573i0008_320x

SCHOORL/ROOSENDAAL

Elizeba Cherono moest op het NK 10 kilometer te Schoorl haar nationale titel gisteren overdragen aan Susan Krumins-Kuijken. Met het zilver kon de Roosendaalse echter ook wel leven.

De wereld in Schoorl was wit. En koud. Elizeba Cherono deinsde er op het NK 10 kilometer niet voor terug. ,,Ik kon er onderweg juist wel van genieten”, zei de 28-jarige Roosendaalse over het besneeuwde decor waarin ze haar titel moest verdedigen. ,,In de duinen was alles wit. Dat was erg mooi.”

Op dat moment wist ze al dat ze niet opnieuw nationaal kampioene zou worden. ,,Het is jammer, maar dat lag niet aan de omstandigheden”, zei ze eerlijk. Feit was dat Susan Krumins (Kuijken) niet te houden was. In 31.43 greep de Nijmeegse het goud. Cherono finishte in 33.00 als tweede. Het brons was voor Ruth van der Meijden (33.17).

Dat Krumins een snelle 10 kilometer in de benen heeft, wist Cherono. ,,Toch wilde ik de strijd met haar aangaan. Alleen moest ik wel mijn eigen wedstrijd blijven lopen. Anders ga je stuk op het laatst. Daarom liet ik Susan na twee kilometer gaan. Ik moest energie sparen voor het laatste stuk, waar het ook nog eens echt omhoog gaat.”

Cherono zag haar tactiek beloond in de slotfase. Ze achterhaalde de Keniaanse Gichia en de Duitse Sabrina Mockenhaupt en werd niet alleen tweede in het NK, maar (in de internationale wedstrijd) ook tweede overall. ,,Die twee probeerden Susan wel te volgen. Die heeft echt veel snelheid en daar moet je rekening mee houden. Je moet aanvoelen hoe hard je kunt gaan. Ik voelde al direct dat ik niet moest proberen om Susan te volgen.”

Tevredenheid

En dus was er naast de pijn van het verliezen van de titel ook grote tevredenheid bij Chero. ,,Vorig jaar was ik derde overall in een veel mindere tijd dan nu. Dit is dus gewoon goed. Zeker gezien het feit dat dit niet mijn grote doel is dit seizoen, maar een test hoe ik ervoor sta met het oog op de halve marathon in maart in Den Haag.”

‘Chero’ wil in die City Pier City-loop haar pr aanscherpen tot een tijd onder de 1.10. ,,Dan tel je mee”, zegt ze lachend. ,,De komende tijd ga ik daar dus hard voor trainen.”

En wat laat ze haar moeder thuis in Kenia weten? ,,Dat ik in de sneeuw heb gelopen. Maar ook dat het makkelijker is om te lopen als het warm is. Vandaag moest ik van alles twee stuks kleding aantrekken. Ook twee paar handschoenen.” Maar of ze het echt erg vond? ,,Als er sneeuw ligt, ga ik in Roosendaal ook gewoon trainen. Alles beter dan binnen de loopband op.”

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.