Bongertman blijft zichzelf verbazen (artikel BNdeStem)

a152688277i0011_max1024x

Natuurlijk heeft ze voor komende zondag alle mogelijke scenario’s doorberekend. Als student fiscale economie aan de Universiteit van Tilburg is dat Amber Bongertman wel toevertrouwd. De conclusie: de eindzege in het West-Brabant Loopcircuit kan de twintigjarige hardloopster uit Roosendaal eigenlijk niet meer ontgaan. ,,Finishen is voldoende.”

De Kluiskenshof 10 van AVR is de elfde en afsluitende loop die meetelt voor het regionale klassement. Bongertman mag gerust een verrassende winnares worden genoemd. ,,Ik ben zelf ook verbaasd over mijn progressie.” Vroeger hockeyde ze bij Pelikaan, op een bescheiden niveau. Daarna werd het hardlopen als recreant, samen met haar moeder Arinka vooral. Bongertman nam ook wel eens deel aan een halve marathon. Dat ging best lekker. ,,Maar ik lette nooit zo op de tijd.”

Opstartgroep

Afgelopen winter werd de lat hoger gelegd. Bongertman begon aan intervaltraining te doen, bij de Rucphense Road Runners waar ook haar vader Robert tot de recreatieve lopers hoort. De nieuwe trainingsaanpak bij de opstartgroep in Rucphen leverde vrijwel meteen resultaat op. ,,Ik ging ineens met sprongen vooruit.” Bongertman verbeterde het ene PR na het andere. De verbazing bleef. ,,Als je me vorig jaar gezegd dat ik op de 10 kilometer onder de 40 minuten zou lopen, had ik het niet geloofd.”

Onder twintig minuten

Eind mei was er een bijzonder weekend, met op zaterdag een 5 kilometer in Stampersgat die ze onder de twintig minuten liep, voor het eerst in haar carrière. Een dag later schreef ze de Halve van Renesse op haar naam. ,,Een grote en zware loop, deels over het strand en door de duinen. Het was echt een verrassing dat ik daar won.” Niet dat het succes aan de Schouwse kust uit de lucht kwamen vallen. Op Koningsdag had ze in Oud Gastel met 1.29:34 al haar beste tijd ooit op de halve marathon gerealiseerd.

Die tijd heeft ze ook als richtsnoer voor de halve marathon in Etten-Leur, de zondag na de Kluiskenshof 10. ,,Ik hoop daar op een PR.” De Rucphense Road Runners heeft ze inmiddels ingeruild voor THOR, met trainingsschema’s van haar coach Hans van der Horst. Eerst was er nog een tussenstap bij Achilles. ,,Maar daar bestond de talentengroep uit mannen die veel sneller waren dan ikzelf. Ik liep eigenlijk steeds alleen. Dat vond ik niet fijn.” Bij THOR voelde Bongertman zich meteen thuis. ,,Samen trainen is leuker en het inspireert”.  Bij de 10 van AVR wil de Roosendaalse atlete graag nog één keer bovenop het podium staan. De successen maken hongerig, zegt ze. ,,Je wordt er steeds fanatieker van.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.