Thor start speciale wandelgroep voor mensen met suikerziekte (krantenartikel BNdeStem)

a88345278i0011_320xDOOR FRANK TIMMERS

Diabeten van hun schroom afhelpen en ze het vertrouwen geven dat bewegen ook iets voor hun is. Dat zijn voor de Roosendaalse atletiekvereniging Thor belangrijke redenen om een speciale opstapcursus wandelen te starten voor deze doelgroep.

“Naast het bewegen zelf natuurlijk”, zegt Ria van Gastel, lid van Thor en in het dagelijks leven diabetesverpleegkundige in het Bravis ziekenhuis. Daar is het idee voor de speciale wandelgroep ontstaan, tijdens een symposium over diabetes en bewegen. “We waren hiervoor benaderd en stonden er met een stand. Toen we hoorden dat dit iets kon worden, hebben we het verder opgepakt”, zegt Rudy Weemaes van de vereniging.

Lid Els van Osch gaf het laatste zetje. Zij heeft zelf suikerziekte en moest wat schroom van zich afschudden voor ze ging hardlopen. “Ik was bij een gewone opstartcursus en moest in een volle kantine zeggen dat ik diabeet ben, met daarbij de vraag hoe ze daar bij Thor mee omgaan. Dat vond ik moeilijk.”

Het punt is volgens Van Osch dat inspanning direct effect heeft op de hoeveelheid suikers in het bloed van een sporter. Deze bloedsuikerspiegel kan zo ver dalen dat een zogeheten hypo het gevolg is; dat kan onder meer leiden tot duizeligheid, plotselinge vermoeidheid en hoofdpijn. “Daarom gaan we met deze groep meten. Steeds willen we weten hoe het met de bloedglucosewaarde gesteld is. De wandelingen worden opgebouwd: eerst blokken van vijf minuten en dan steeds wat langer”, legt Corrie Reugebrink uit. Ook zij is lid van Thor én vanuit haar professie betrokken bij suikerziekte.

Volgens haar worden de positieve resultaten van beweging vaak onderschat. “Diabeten met type 2 kunnen daar zelfs vanaf komen door beweging in combinatie met een aanpassing van de eetgewoonten. Als je loopt werkt insuline sneller en heb je minder nodig.”

De Roosendaalse atletiekclub heeft al een wandelgroep voor mensen met parkinson. Weemaes: “Ook de diabeten willen we nu uitdagen.”

Over de opstapcursus is op vrijdag 27 mei een informatie-avond in het Thorhonk. De cursus start op 20 juni.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.