Roosendaalse jaagt droom na en rent de 4 Engelse mijl van arsv THOR

Rennende Isa verbijt de pijn

Dat haar lichaam doet wat ze wil, is voor Isa (12) allesbehalve vanzelfsprekend. Toch rent ze straks de 4 mijl.

NA MAANDEN TRAINING HEEFT ISA HAAR AFSTAND AL ‘IN DE BENEN’.

Isa van Wesel mag een beperking hebben, haar doorzettingsvermogen maakt veel goed. De wil om net als andere meisjes van 12 jaar te zijn, compenseert de schade van een herseninfarct bij haar geboorte. De Roosendaalse Isa loopt op 25 juni de vier Engelse mijl (ruim 6 kilometer) tijdens de Cloetta Halve Marathon van Roosendaal.

Ze is nu enkele maanden in training en zegt de afstand al ‘in de benen’ te hebben. Isa loopt met een spalk die haar rechtervoet, enkel en onderbeen vastzet, omdat haar rechterkant vanuit haar hersenen niet goed wordt aangestuurd.  ,,Toen ze net geboren was, viel het ons snel op dat ze haar rechterarm en been amper gebruikte. Ze heeft weinig gevoel aan de rechterkant van haar lichaam en doet daardoor alles met links”, zegt moeder Ellen die trots is, maar ook bezorgd omdat Isa vaak haar pijn verbijt. ,,Ze gaat verder dan goed voor haar is, de wil is zo groot.”

Dat ze zo’n lange afstand loopt is bijzonder, omdat Isa op een driewieler fietst, in een aangepaste stoel zit en in een rolstoel lange wandelingen overbrugt, zoals in de meivakantie tijdens de trip naar Berlijn. Verder wil ze het gewone leven leiden, zoals haar vriendinnen. ,,Soms kan ik dingen niet die zij wel kunnen; dat vind ik dan jammer. Ik wilde graag een sport doen en speelde hockey, totdat er te weinig meisjes waren waar iets mee is en ik naar een regulier team moest. Dat wilde ik wel, maar het ging niet, het werd te zwaar.” Isa moet ook pianospelen aan zich voorbij laten gaan. ,,En met vriendinnen naar stad fietsen is moeilijk. Ik moet dat accepteren.”

Dat het hardlopen haar zo goed afgaat, vindt ze geweldig. Ze kwam op het idee door juf Nina, van haar school De Wending, die groep 8 vroeg wie er mee wilde lopen met de hardloopwedstrijd. Zonder heel diep na te denken of dit wel zou kunnen, stak Isa meteen haar vinger op. In John Sibens heeft ze een hardlooptrainer gevonden. Inmiddels loopt ze drie keer per week. ,,Op school zijn ze ook gestart met de voorbereiding. Ik ben al verder”, zegt Isa trots. ,,Na trainingen heb ik veel pijn, maar dat heb ik ervoor over.”  Hoewel ze haar handen vol heeft aan zichzelf, denkt Isa ook aan kinderen in landen waar geen ondersteuning is bij een beperking als de hare. ,,Daarom haal ik geld op voor het Lilianefonds. Ik heb al 200 euro!”

 
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.