Muke komt terug voor recordtijd (krantenartikel BNdeStem)

a95306944i0015_320x

ROOSENDAAL

De temperatuur op de Markt nam zowel letterlijk als figuurlijk toe, naarmate de dag vorderde. Het p-woord viel al vroeg. De speaker vroeg zich af of het parcoursrecord zou sneuvelen. De Keniaan Thomas Muke Kropp (26) had de eerste vijftien kilometer namelijk in 45 minuten afgelegd. Dat hij zou winnen, daarover bestond geen twijfel. Maar zou hij ook de tijd van zijn trainingsmaatje en landgenoot Alfred Cherop (vorig jaar neergezet: 1.03,35) verbeteren?

Het antwoord was nee. ‘Pas’ na 1.00,30 passeerde hij de twintig kilometer. De laatste ruime kilometer afleggen in drie minuten, dat was volgens de speaker ‘bijna onmogelijk’. Het bleek ook onmogelijk. Hij kwam met 1.04,06 een halve minuut te kort. En dat vrat toch aan hem. “Volgend jaar kom ik terug om het parcoursrecord te verbeteren”, beloofde hij. Blij was hij wel met zijn winst. Het was de tweede in een maand tijd, nadat hij eind mei De loop van Leidsche Rijn (15 km) won.

Wennen

Zijn manager, ook de man achter Cherop (die de 10 kilometer won, zie verhaal hiernaast), snapte de lichte teleurstelling van Muke. “Hij kwam hier voor het parcoursrecord en liep ook 15 kilometer op schema. Maar in de laatste zes kilometer heeft hij toch anderhalve minuut ingeleverd. Ik ben wel tevreden, maar Thomas is toch een broodloper. Die wil zijn familie thuis onderhouden”, legde manager Eeuwe van der Meulen uit. “Het was voor Thomas de eerste keer in Europa, dat is toch even wennen. In Kenia loopt hij in de top vijf. Morgen gaat hij weer terug.”

De tweede plek in Roosendaal was voor de Belg Stefan van den Broek, ook dat lag allang vast. “Even liep ik nog bij Stefan, maar toen snelde hij er vandoor”, zei Jeroen van Damme (THOR), terwijl hij knikte in de richting van zijn Belgische collega. “Ik kon hem niet meer bijhouden.”

Focus

Van Damme eindigde derde, in 1.10.27, ruim een minuut later dan Van den Broek. “Met mijn tijd ben ik niet tevreden, met de derde plek wel. De plaatsen één, twee en drie waren al snel bekend. Dan gaat de focus er ook wat van af”, bekende Van Damme.

De Roosendaler schreef zich vorig jaar nog in voor de 10 kilometer, maar schatte zijn kansen dit jaar hoger in op de halve marathon. Zesvoudig winnaar Huub Maas (THOR) uit Etten-Leur eindigde met 1.12,32 op plek vijf, achter Erwin Harmes.

Bij de vrouwen ging de winst naar Amy van den Broek van Sprint. De Bredase kwam binnen op 1.23,03. “Ik ben zeker tevreden”, zei ze glunderend. “Ik kan namelijk niet zo goed tegen de warmte. Dat buitje, net voor de start, vond ik wel lekker. Het was niet zo warm als vorig jaar, maar als de zon doorbreekt, wordt het al snel benauwd. Dat is best pittig. Voor mij had het beter de hele dag kunnen miezeren.” Ze finishte ruim twee minuten voor de Belg Haile Selassie. “Die haalde ik na een kilometer of zes, zeven in. Ik had verwacht dat zij beter zou zijn.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.