‘Het oranje staat me goed’, vindt debutante Cherono (Krantenartikel BNdeStem)

Elizeba Cherono debuteert morgen op het EK in Amsterdam in Oranje. Een nieuwe mijlpaal in de carrière van de Roosendaalse atlete.

Elizeba Cherono straalt als ze haar nieuwe oranje outfit showt. “De kleur staat me echt goed, vind je niet”, zegt de van oorsprong 28-jarige Keniaanse atlete met haar bekende ontwapenende lach. De oranje dreadlocks in haar haar, dansen vrolijk mee.

“Die heb ik er de dag na Hengelo in laten zetten. Ik baalde zo, dat ik dacht: en nu ga ik eerst naar de kapper. Iets leuks doen met mijn haar. Dat had ik nodig.” Op een woensdagavond in Hengelo wist ze eind vorige maand voor de tweede achtereenvolgende keer de 10.000 meterlimiet (32.00 minuut) voor de Olympische Spelen niet te halen.

Eerder bleef ze in Leiden steken op 32.34. In Hengelo kwam ‘Chero’ tot 32.15. “Ach, misschien had ik meer tijd nodig om die limiet te halen. Nu ben ik eraan begonnen zonder ervaring met het lopen op de baan. Na Leiden had ik drie dagen nodig om te herstellen. Na Hengelo kon ik na één dag rust alweer volop trainen.”

De pijn van het missen van Rio is inmiddels verdwenen. “Het was het proberen waard”, zegt de vrouw die pas in februari van dit jaar haar Nederlandse paspoort kreeg. Ze voegt er eerlijk aan toe dat ze op dit moment ook niet snel genoeg is om op de 10 kilometer internationaal een rol van betekenis te spelen. “Ik had In Rio mee kunnen doen, meer niet.”

Lange afstanden

Nee, dan de halve marathon. Het is geen olympisch nummer, maar wel veel meer haar afstand. “Alles was in de voorbereiding gericht op het EK, niet op het halen van de olympische limiet. Op het EK in Amsterdam pas moet ik op mijn best zijn”, zegt ze over de race van zondag. Chero is geboren voor de lange afstanden. Zondag de halve en over vier jaar op de Olympische Spelen van Tokio de hele. Dat is haar grote droom. “In het verleden raakte ik vaak geblesseerd omdat ik te veel wilde doen op de training. Waar ik nu zo blij mee ben, is dat ik de voorbereiding op het EK en die twee limietpogingen zonder blessures of pijn ben doorgekomen. Ik weet nu dat het kan om me goed voor te bereiden op een groot toernooi.”

In tegenstelling tot de 10 kilometer denkt Cherono op de halve marathon internationaal wel iets te kunnen presteren. Met haar pr van 1.10.10 moet ze zelfs in de buurt van het podium kunnen komen. “Ik ben benieuwd. Ik ben blij dat ik voor Nederland zo’n grote wedstrijd kan lopen. Dat gaf me de afgelopen maanden de energie om hard te trainen.”

Waar ik nu zo blij mee ben, is dat ik de voorbereiding op het EK zonder blessures ben doorgekomen

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.