Chero krijgt één kans op Rio (krantenartikel BNdeStem)

ROOSENDAAL

Het NK 10.000 meter is zaterdag in Leiden voor Elizeba Cherono dé (enige) kans om de limiet voor de Olympische Spelen te halen. ‘Chero’ moet onder de 32 minuten duiken. “En dat is te doen.”

De laatste harde training was maandag al achter de rug. “Nu is het rusten en herstellen voor zaterdag”, zegt Elizeba Cherono (27) aan de vooravond van de Gouden Spike. Op dit atletiekevenement in Leiden moet het gebeuren. “Ze krijgt één kans om Rio te halen, maar als je echt goed bent, pak je die ook direct”, zegt bondscoach Grete Koens over de race van zaterdagavond.

Koens heeft al twee atletes die de limiet hebben gehaald: Jip Vastenburg en Susan Kuijken. “Als je op de weg al eens 32.10 hebt gereden moet het voor Cherono op de baan ook om te doen om de limiet van 32.00 te halen. Ik zou het fantastisch vinden om met een full house van drie vrouwen in Rio aan de start te staan van de 10 kilometer.”

De bondscoach ging vorige week in Roosendaal op bezoek bij Cherono. Ze wilde de van oorsprong Keniaanse atlete wat beter leren kennen nu ze sinds kort gerechtigd is om voor Nederland uit te komen op de grote toernooien. “Elizeba is een verrijking voor het Nederlandse atletiek. Ze heeft alleen nog weinig ervaring met het lopen op de baan. De typische reactieve loopstijl heeft ze bijvoorbeeld niet. Daarentegen heeft ze een grote motor. Jip en Susan zijn van de korte nummers richting 10 kilometer gegaan. Elizeba komt van de andere kant. Haar snelheid op de korte nummer is minder hoog, maar ze heeft wel het vermogen om op het laatst flink door te trekken.” Cherono gaat zaterdag weg op een schema van 3.12, zo verwacht ze. “Dan kom je precies uit op 32.00. We gaan het zien.”

Koens ziet in Elizeba meer een vrouw voor de marathon. “Begin juli loopt ze de halve marathon op het EK. Dat is het hoofddoel. Rio halen zou een geweldig mooi toetje zijn. Want de Spelen moet je een keer meegemaakt hebben.”

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.