‘Chero’ heeft genoten van haar titel (BNdeStem)

a125971311i0006_320x

ROOSENDAAL

De Roosendaalse atlete Elizeba Cherono verdedigt zondag in Schoorl haar nationale titel op de 10 kilometer. ,,De vorm is in ieder geval beter dan een jaar geleden.”

Amper twee weken nadat ze in Roosendaal haar nieuwe Nederlandse paspoort had mogen ophalen, pakte Elizeba Cherono vorig jaar in Schoorl al meteen haar eerste nationale titel. In de kou viel alleen haar tijd op de 10 kilometer een beetje tegen: 34.04.

,,Dat moet dit jaar beter kunnen”, zegt ‘Chero’, die echter in de eerste plaats uit is op het prolongeren van haar titel. ,,Het deed me toch wel wat om kampioen te zijn”, kijkt ze terug op het afgelopen jaar. ,,Ten eerste zal ik de ceremonie niet snel vergeten, maar wat vooral geweldig is, is dat je daarna bij wedstrijden overal wordt aangekondigd als de Nederlandse kampioene op de 10 kilometer. Ik denk er zelf bijna elke dag wel even aan.”

Thuis, op haar trainings- en materiaalkamer, herinneren een beker en een gouden medaille aan het gewonnen NK. Ergens is ze jaloers op wielrenners, moet ze bekennen. ,,Die krijgen een trui waardoor je steeds ziet dat hij of zij de kampioen is. In de atletiek is dat niet zichtbaar. (lachend) Of ik zou mijn wedstrijden zwaaiend met die beker moeten gaan lopen.”

Een jaar geleden had Cherono haar paspoort op tijd binnen om een gooi te doen naar de nationale titel, maar in de opbouw naar het seizoen kwam het NK eigenlijk te vroeg. ,,Ik had die winter rust moeten nemen om te herstellen van een kuitblessure. Vandaar dat die tijd niet mijn beste was.”

Nu staat ze er beter voor. Cherono keerde anderhalve week geleden terug van een trainingskamp in Zuid-Afrika. Een maand lang kon ze er zorgeloos trainen met de Nederlandse selectie. ,,Ik ben er alleen een paar dagen ziek geweest. Verder ben ik helemaal fit.”

Het wil niet zeggen dat ‘Chero’ daarom zondag zomaar eventjes haar tweede titel mag gaan ophalen. Vorig jaar had ze weinig te duchten van concurrentes als Jamie van Lieshout en Ruth van der Meijden. Dit keer wacht de geboren Keniaanse een andere uitdaging. Susan Kuijken (tegenwoordig Susan Krumins geheten) gaat met haar het duel om de titel aan. De olympia-ganger is door organisator Le Champion al gebombardeerd tot de topfavoriete.

Cherono weet niet wat ze van Kuijken kan verwachten. ,,Susan was ook in Zuid-Afrika, maar ik heb geen idee waar ze nu staat en wat haar seizoensplanning is. Voor mij is dit NK ook nog maar het begin. Ik ben nog niet op mijn top.”

De 28-jarige Roosendaalse gaat half maart voor het NK halve marathon en wil eind dit jaar haar eerste marathon lopen

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.