Net geen prijzen voor Roos en Emma; maar toch van harte gefeliciteerd met jullie nominatie

Tieners grijpen sportprijzen op Roosendaals gala in Kring

Tim van Rijthoven, Manon Vermariën, Niek van der Velden en The Rainbows kregen gisteren de sportgala-awards.

ROOSENDAAL.

De vier Roosendaalse sporthelden van het jaar werden gisteravond in het zonnetje gezet tijdens het Sportgala in Schouwburg De Kring. De 15-jarige snowboarder Niek van der Velden uit Nispen werd vorige maand al uit zijn ‘lijden’ verlost door de jury, die hem aanwees als sporttalent van het jaar. De drie genomineerde sportmannen, -vrouwen en -ploegen zaten nog wel gespannen in de rode stoelen van de schouwburg.

De hoofdgast op het jaarlijkse sportgala was Olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij. De snowboardster deelde samen met presentatrice Angelique Willems de prijzen uit.

De sportploeg die de award uit handen van Sauerbreij mocht ontvangen was The Rainbows. Deze twirlers uit Roosendaal werden Nederlands kampioen en pakten de tweede plek op het wereldkampioenschap in Italië vorig jaar.

“Het is jarenlang de vraag geweest of twirling bij sport of cultuur hoorde”, verklaart Koen Konings, die lid is van de driekoppige nominatiecommissie.

“Maar het is toch een lichamelijk zware activiteit. De prestaties die The Rainbows neer heeft gezet, overtuigden ons. Waar de andere genomineerde ploegen – het vrouwenvoetbalteam van BSC en Shintai Judoshow – op regionaal en nationaal niveau hoge ogen gooiden, deden The Rainbows dat op een WK”, verklaart Konings.

De categorie Sportvrouw van het jaar is weer teruggekeerd op het sportgala. Vorig jaar waren er te weinig vrouwen die een goed niveau lieten zien, dus koos de nominatiecommissie voor een vrouwelijk sporttalent van het jaar. “Het is een opluchting dat deze prijs nu terug is. Het is leuk om in elke categorie een vol podium te hebben”, geeft Konings toe.

De 18-jarige paralympische zwemster Manon Vermariën versloeg atletes Roos Hop en Emma van Arendonk gisteravond. “Die twee zijn heel talentvol en hebben mooie prestaties laten zien in Nederland, maar Manon deed dat internationaal. Zo pakte zij brons op het WK en werkt ze toe naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro van komende zomer.”

De Sportman van het jaar 2015 is Tim van Rijthoven geworden. De 18-jarige Roosendaalse tennisser maakt snel stappen richting de wereldtop. Konings: “Hij verslaat inmiddels jongens uit de top tweehonderd van de wereld, in zo’n grote sport een erg knappe prestatie. Het is ook bijzonder om te zien dat hij deze week verder komt op een internationaal toernooi dan een gevestigde naam uit het Nederlandse tennis als Igor Sijsling. Tim won twee toernooien in 2015 en werd door de Nederlandse tennisbond verkozen tot talent van het jaar. Daarnaast kwam hij uit in het Davis Cup Team (de nationale ploeg, red.). Met die prestaties versloeg hij rugbyer Dirk Danen en snookeraar Tim de Ruyter voor deze award.”

Konings vond het ook dit jaar weer een moeilijke afweging die hij moest maken met zijn collega’s van de nominatiecommissie. “Het is heel lastig verschillende sporten met elkaar te vergelijken.” Toch was hij tevreden met het lijstje. Dat vond ook bestuursvoorzitter Robert Schuurman van de Stichting Sportgala.

Schuurman: “Het zijn drie mooie winnaars, die op mondiaal niveau goed hebben gepresteerd. Ook huldigen we zeventig tot tachtig sporters die in hun tak kampioen zijn geworden, hoe mooi is dat voor een stad als Roosendaal? We gaan van deze mensen nog veel horen.”a83712376i0015_320x

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.