Keniaan loopt record Van Damme uit boeken

RIJSBERGEN

Erik Koskei, een 23-jarig talent uit Kenia, heeft zaterdag zijn spaarvarken flink kunnen vullen. Met een gemiddelde snelheid van dik 21 kilometer per uur won hij de Bavoloop in Rijsbergen.

Met zijn eindtijd van 28,31 minuten ontving Koskei naast de winstpremie ook de pegels die apart waren gelegd voor verbetering van het parcoursrecord. Dat bedrag lag al veertien jaar in een sok onder het bed van de penningmeester, want de 28,46 van Roosendaler Jeroen van Damme uit 2002 stond nog altijd in de boeken. De derde geldsom ontving Koskei in het sfeervolle Rijsbergen omdat hij ook de totaalzege had gegrepen.

Voor het eerst stond er in de Bavostraat een ‘vrouwenjacht’ op het programma. Net als bij de Damloop in Egmond startten de vrouwen eerder dan de mannen. In Rijsbergen ‘vlogen’ bijna honderd atletes weg om exact 19.00 uur. De mannen stonden nog 3.34 minuten te trappelen. Die 3.34 was gebaseerd op het verschil tussen winnaar en winnares in 2015.

De strijd tussen seksen draaide uit op een spannende klopjacht. Sheila Jerotich en Antonina Kambai wilden de premie voor eerste finisher graag binnenhalen en stoven over het parcours in kilometertijden van 3,17 minuten. Halfweg was de voorsprong van 3.43 minuten precies gehalveerd.

De fotografen rekenden al op een finishfoto met verbeten strijdende mannen en vrouwen zij aan zij. Het liep anders. De drie snelle mannen gooiden het tempo bij het luiden van de bel nog een keertje omhoog en raffelden hun kilometers af in 2,51 minuten. Dat bleek te rap voor de dappere vrouwen. Van de drie Keniaanse profs toonde Koskei zich het snelst met 28,31. Ook Albert Kangogo dook met 28,35 onder de toptijd van Van Damme. Japhet Kosgei bleef zes tellen onder de 29 minuten.

Bij de vrouwen bleef het parcoursrecord uit 2000 staan, maar met 32,55 en 32,57 stuwden Jerotich en Kambai de Bavoloop omhoog op de nationale ranking van toplopen. Achter het Afrikaanse duo ging de derde plaats naar de Belgische Els Rens, die op weg is naar de Olympische marathon. “Voor mij hoeft dat gescheiden lopen niet. Ik heb liever een mannenveld om me heen”, zei Rens.

Colin Bekers bleek de snelste regioloper in 31,14. Jeroen van Damme liep exact drie minuten meer dan in 2002, dus 31,46, en toonde zich daarmee tevreden. Dat deden ook de snelste Rijsbergenaren Alwin Roovers (31,48) en de rapste V35 Paddy Herijgers (37,45). De DJA-atlete ging moedig de strijd van de buitenlanders aan, maar had sneller willen lopen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.