Gouden Thor-cross lonkt naar groter publiek

(Artikel BNdeStem door FRANK TIMMERS)

a116429297i0013_320x

Vijftig jaar en nog niet tot wasdom gekomen. De Thor-cross in Roosendaal beleeft zondag zijn gouden editie; toch hebben wedstrijdleider Rob van Mechelen en voorzitter Gerard de Bot van de werkgroep nog steeds het gevoel dat het evenement meer belangstelling verdient van lopers. “Het vraagt ieder jaar weer geestdrift om het opnieuw te organiseren”, zegt De Bot. Het is dat de jeugd zo enthousiast is, zowel de wedstrijdlopers als de schooljeugd. “Want van de senioren en oudere junioren moeten we het niet hebben”, vult Van Mechelen aan.

Ergens snappen ze het wel. De crosskalender (offroad-lopen) puilt uit en het parcours bij het Thorhonk op Vierhoeven is niet het meest uitdagende dat lopers in de herfst en winter krijgen voorgeschoteld. Misschien keert de cross volgend jaar terug naar Visdonk, waar meer mogelijk is met bijvoorbeeld hoogteverschillen en passages door sloten. “We zaten daar een tijdje, maar moesten weg toen de angst groeide dat we het bos zouden beschadigen. Jaren was het onbespreekbaar, je mocht in het bos helemaal niks. Inmiddels is dat gezakt en kan het weer”, zegt Van Mechelen.

Een probleem met de magere populariteit van de Thor-cross hebben de organisatoren overigens niet. “We vinden dat een atletiekvereniging als Thor leden een cross moet aanbieden. Crossen is een goede manier om de winter door te komen, je wordt er sterker van”, weet de ervaren Van Mechelen, die erbij was toen Jac van Eekelen in 1966 de aanzet gaf voor de eerste Thor-cross. “Jac zat in een sterke groep atleten die ook in België werden uitgenodigd voor crossen. Ik woonde in Oud Gastel en hielp atleet Kees Mies mee om daar een cross op te zetten. Jac bleek in Roosendaal een goede organisator en stimulator te zijn, hij stond aan de basis van meer evenementen van Thor.”

De eerste editie was bij het Red Band-sportpark; later verkaste de cross naar de grasvelden aan de Gripvelden in Roosendaal, aan de voorkant van Vierhoeven en bij Visdonk. De laatste bijna vijftien jaar is het evenement bij het Thorhonk op Vierhoeven. Om concurrentie met de grote Warandeloop in Tilburg uit de weg te gaan, verkaste de Roosendaalse loop van november naar januari. Vanwege de jubileumeditie keert de cross nu eenmalig terug naar de oude datum. “Om de leeftijd te eerbiedigen”, zegt De Bot.

De cross begint zondag om 09.00 uur met de prestatielopen. Om 10.00 uur begint de scholierencross, om 11.00 uur de jeugdcross. Om 12.45 uur starten de wedstrijdlopen voor meisjes en vrouwen en om 13.30 uur die van de jongens en mannen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.