Chero mist aansluiting met Rio: ‘Op naar Tokio’ (krantenartikel BNdeStem)

a93279911i0014_320x

LEIDEN

De Olympische Spelen van Rio de Janeiro missen, Elizeba Cherono leek er niet zo mee te zitten. Nog geen minuut nadat ze zaterdagavond in Leiden de limiet op de 10.000 meter ruim had gemist, nam ze lachend de troostende woorden van haar Sprundelse schoonmoeder in ontvangst. “Ik ga wel mooi naar het EK”, klonk het nahijgend, maar opgewekt uit de mond van de 27-jarige atlete, die sinds februari de Nederlandse nationaliteit heeft.

Even verderop stond vriend en coach Menno Franken er van te kijken dat zijn ‘Chero’ zelfs nu nog kon blijven lachen. “Misschien moet de klap nog binnenkomen”, vroeg hij zich af. De klap van een wedstrijd, waarin Cherono eigenlijk maar vijf kilometer mocht dromen van een olympisch ticket op de tien kilometer. Tot half koers was de Zweedse Sarah Lahti een perfecte haas geweest. Met kilometertijden van rond de 3.11 loodste Lathi haar twee volgers Eloise Wellings (Australië) en Cherono naar een schema van 31.50.

Op het moment dat de Zweedse uitstapte ging het mis. Wellings versnelde, Cherono kon niet volgen en haar kilometertijden schoten omhoog. Uiteindelijk kwam ze met 32.34 meer dan een halve minuut tekort om de limiet van 32.00 te halen. Een nieuwe poging zit er niet meer in en dus is het over en uit met Rio.

“Ach, we wisten dat het op randje zou zijn om de limiet te halen. Wat dat betreft, is het ook geen onverwachte domper”, zei Franken. “En als je zover van de limiet vandaan blijft, ben je ook niet sterk genoeg om naar Rio te gaan.”

De coach zag verklarende zaken in de wedstrijd, maar zocht geen excuses. “Chero houdt niet van versnellingen. Maar dat is met deze marge niet de reden geweest. Het valt ook op dat ze achter een haas technisch beter loopt. Toen ze alleen kwam te zitten, zakte ze als het ware in qua lichaamshouding.”

Chero zei dat ze het na drie kilometer al lastig kreeg. “Ik had last van zware benen”, gaf ze aan. Franken: “Misschien had ze het gered als we anders hadden getraind, maar dat had haar piek hier vanavond gelegen en niet over drie weken op het EK. Dat was nou net niet de bedoeling.”

Een kwartiertje na de race wist Chero nog altijd niet of het besef van het missen van Rio al was doorgedrongen in haar hoofd. “Misschien niet, maar ik weet wel zeker dat ik vandaag ook heb genoten. Het is jammer dat ik niet naar Rio kan. Dat was een geweldig toetje van het seizoen geweest, maar dit is zeker niet het einde van mijn olympische droom. Op de tien kilometer heb ik sowieso weinig te zoeken. Mijn toekomst ligt veel meer bij de marathon. Over vier jaar krijg ik pas mijn echte kans. Ik ga naar Tokio, zeker weten. Rio was leuk geweest voor de ervaring en zo, maar op de tien kilometer kan ik alleen maar meedoen. Op de marathon kan ik verder komen.”

Begin juli staat ze in Amsterdam op het EK aan de start van de halve marathon. “Dat was sowieso mijn grote doel van dit seizoen en dat blijft het ook.”

Rio was geweldig geweest, maar mijn olympische droom eindigt hier niet

Elizeba Cherono

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.